Историята на една песен


Октомври 1935 г. Джовани Д’Анци свири в театър Trianon от известно време. Както всяка вечер преди да се прибере си е поръчал напитка и слуша последните изпълнения от програмата. Тази вечер слушайки последната песен от програмата ‘O sole mio, изпълнявана от една субрет, си задава въпроса защо никой досега не е написал песен посветена на Милано.

Музиката е вече в главата му и трябва да се прибере, за да я напише. Минавайки покрай Дуомо забелязва Мадоната на най-високия шпил на катедралата. Мислейки за нея, винаги там на високо наблюдаваща града, вече има и текст за музиката. Бързо се прибира вкъщи, за да напише текста и музиката за песен посветена на Милано.

На следващата вечер моли певицата, тази която го е вдъхновила, да изпее песента. Опитва се да я убеди казвайки й, че я е написал специално за нея и трябва да я изпълнят пред публика възможно най-скоро. Тя първоначално му отказва, въпреки че песента е хубава, защото е написана на милански диалект, а тя е от Южна Италия и има друг акцент. Джовани Д’Анци не се интересува от това, защото гласът й е най-подходящ да изпълни тази песен и започва да я учи да произнася думите правилно.

Успяват много бързо да постигнат много добри резултати. Вечерта, когато я представят за първи път на сцена, неочаквано са извикани на бис. Залата е претъпкана, Джовани Д’Анци свири на пиано докато изпълнителката пее. Милано за първи път чува O mia bela Madunina. За първи път се чува песен, в която се пее за Милано.

Джовани Д’Анци е музикант и композитор, роден в Милано през 1906 г. Пише много песни и композира музика за филми заедно с Алфредо Браки, но най-известната му песен безспорно е O mia bela Madunina, посветена на неговия роден град.

Песента днес е известна в цяла Италия, а част от нея се пее по стадионите от феновете на футболен клуб Милан. От тук можете да чуете песента O mia bela Madunina.

„Milan, l’è on gran Milanа!“

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.